Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Александров: "Лудогорец" има предимство пред "Базел"

Снимка: БГНЕС

Бившият български футболен национал Петър Александров коментира предстоящия утре мач от Шампионската лига между "Лудогорец" и "Базел". Александров от дълги години живее в Швейцария, където в активната си кариера игра за местните "Аарау", "Ксамакс" и "Люцерн". 

"Лудогорец" направи два големи мача, в единия от които срещна най-добрия отбор в света и можеше да вземе точка. Това ще им даде допълнителна мотивация, коментира българинът, визирайки поражението с 1:2 в София от "Реал" (Мадрид). Разградчани стартираха кампанията със загуба също с 1:2 срещу "Ливърпул" на "Анфийлд" след победен гол за англичаните на Стивън Джерард от дузпа в добавеното време. "Лудогорец" ще търси реванш за отпадането в плейофите на Шампионската лига през миналия сезон, когато швейцарците записаха две победи - с 4:2 в София и с 2:0 в "Базел".

"Лудогорец" натрупа много опит с добрата си серия в Лига Европа (осминафинал) и с влизането си в Шампионската лига през този сезон. Българите имат предимство, защото съставът им е почти непроменен в сравнение с миналата година, за разлика от този на "Базел", коментира Александров.

Швейцарците имат повече опит в подобни срещи, но възпитаниците на Пауло Соуза не успяха да победят "Стяуа" в групите на Шампионската лига през сезон 2013/2014 и след две равенства по 1:1 не успяха да се класират за фазата на елиминациите, въпреки че победиха на два пъти фаворита "Челси".

"Лудогорец" можеше да спечели точки и срещу "Ливърпул", и срещу "Реал". Да, "Базел" има повече опит в подобни мачове, но при всички случаи "Лудогорец" не е за подценяване. Само победа в София ще затвърди успеха срещу "Ливърпул", каза Александров.

Той коментира, че нивото на българския клубен футбол като цяло е ниско, а "Лудогорец" е по-скоро изключение от правилото.

Нивото на футбола в Швейцария е доста по-високо. Българският футбол не се развива добре в последните години. Националният отбор има трудности заради липсата на класни изпълнители, които да играят в най-добрите клубове в Европа. Когато ти липсва качество, трудно можеш да постигнеш нещо голямо, заяви Александров.

На този фон "Лудогорец" е аномалия. Отборът съществува от пет години (под управлението на Кирил Домусчиев), а вече спечели три титли. Клубът е много амбициозен. Ако завърши без точки дори в тази тежка група, дните на старши треньора Георги Дерменджиев са преброени, допълни той.

"Базел" започна участието си в Шампионската лига с тежко поражение с 1:5 от "Реал" (Мадрид) на "Сантиаго Бернабеу", но във втория си мач спечели с 1:0 срещу "Ливърпул" като домакин. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна