Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът на новата ЕК за инвестиции в растеж и заетост ще бъде представен още преди Коледа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на новата Европейска комисия за инвестиции в растеж и заетост на стойност 300 милиарда евро ще бъде представен още преди Коледа, обяви нейният бъдещ председател Жан-Клод Юнкер. Пред Европейския парламент, където се гласува пълният състав на комисията, Юнкер увери, че фискалните правила няма да се променят, но ще се прилагат гъвкаво – защото икономически растеж не се постига само с финансова дисциплина. 

Инвестиционната програма на стойност 300 милиарда евро, за които в последните седмици всички питаха откъде ще дойдат, няма да се финансира само от Европейския съюз – за нея ще трябва да бъдат ангажирани и частни капитали, обясни Жан-Клод Юнкер. По думите му бизнесът трябва да разбере, че също има отговорности към обществото, а предприемачите – че трябва и те да инвестират в трудовия пазар. 
Никоя икономика не може да расте, ако в нея не се инвестира, подчерта пред евродепутатите Юнкер, като добави и че ако икономически растеж се постигаше само като се прекратят трупането на дефицит и вземането на кредити, европейската икономика щеше да расте с много бързи темпове. Бъдещият председател на Европейската комисия обаче отхвърли възможността за промяна на правилата за финансова дисциплина – той беше категоричен, че те ще се спазват и занапред, но с допустимата от европейските договори доза гъвкавост.

Жан-Клод Юнкер обяви пред Европарламента, че комисията, която той ще ръководи, ще е комисия на последния шанс. 

Хората губят вяра в европейския проект, трябва да им вдъхнем нова надежда – или ще доближим европейците до ЕС и ще успеем заедно, или ще се провалим заедно, предупреди Юнкер. 

Той обеща силна, ефективна, политическа комисия, в която всички комисари ще са равни, но ще работят екипно, а не всеки в своята сфера. Юнкер обяви и известни промени в ресорите, които бяха поискани от Европарламента – една от тях предвижда унгарския комисар да не отговаря за гражданството.
Християндемократите, социалистите и либералите декларираха подкрепа за управленските намерения на Жан-Клод Юнкер и обявиха, че ще гласуват "за" новата комисия, и ще очакват тя да работи смело и амбициозно. Така преди гласуването въпросът е не дали, а с колко голямо мнозинство ще бъде одобрена следващата Еврокомисия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна