Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорът на снегорина във Внуково загубил ориентация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шофьорът на снегорина, който блокира излитането на частния самолет на президента на френската петролна компания "Тотал" от московско летище, заяви, че навлязъл в пистата, след като загубил ориентация.

60-годишният шофьор заявил пред следователите, че не разбрал как е навлязъл на пътя на самолета, показва видео, излъчено снощи от държавната телевизия "Първи канал". Владимир Мартиненков, все още с униформата си от летището, казва пред следователите: Когато загубих ориентация, сам не забелязах кога съм навлязъл на пистата, така че може да се смята, че съм навлязъл на нея.

Следователите съобщиха вчера, че шофьорът е бил пиян, но Мартиненков говори ясно и изглежда спокоен на видеото, направено вероятно с мобилен телефон. Неговият адвокат заяви пред държавната телевизия, че Мартиненков не пие заради проблеми със сърцето, но може да е взел лекарство, съдържащо "няколко капки" алкохол.

Шофьорът беше задържан за 48 часа и съдът в Москва трябва да реши по-късно днес дали да бъде арестуван. Мартиненков заявява, че едва забелязал, че самолетът излита, защото снегоринът му издавал силен шум и било тъмно. Самолетът се готвеше да излети и аз практически не го виждах, защото машината ми работеше. Нямаше дори светлини, нищо, казва шофьорът, свивайки рамене. Не го видях и стана сблъсъкът, допълва той.

Не е ясно дали има предвид липса на осветление на място, или на навигационни светлини на малкия самолет "Фалкон" 50-ЕХ. Шофьорът работел на летище "Внуково" от десет години, съобщава "Първи канал".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна