Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване повиши степен на тревога заради стрелбата в Отава

| обновено на 23.10.14 в 08:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Северноамериканското военновъздушно-космическо командване беше поставено в повишена степен на тревога във връзка със стрелбата в канадската столица Отава. Въпреки че към момента няма сведения за каквато и да е заплаха срещу канадската въздушна мрежа, са взети адекватни мерки, съобщават военни източници.

Американският президент
Барак Обама осъди скандалните нападения в Канада. Такава беше реакцията и на британския премиер Дейвид Камерън, и на президента на Франция Франсоа Оланд.

В телевизионно обръщение премиерът на Канада
Стивън Харпър заяви, че през идните дни ще се разбере дали стрелецът, който вчера уби войник и стреля по сградата на парламента, е имал съучастници или е действал сам.

През следващите дни ще разберем повече за терориста и евентуалните му съучастници, но инцидентите от тази седмица са сурово напомняне, че Канада не е имунизирана срещу подобни терористични атаки, каквито сме виждали на други места по света. Но нека да няма недоразумения. Канада никога няма да бъде сплашвана. В действителност това ще засили нашата решителност и ще удвои усилията ни.


32-годишният
Майкъл Зехаф Бибо е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната. В списъка попада и мъжът, убил преди дни с колата си военнослужещ в предградие на Монреал.

Канадското правителство определи нападението срещу парламента като терористичен акт. То е първото, свързано с радикален ислямизъм в историята на Канада.


Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак.


Полицията в Отава отмени предохранителните мерки в центъра на града десет часа след нападението край Националния военен мемориал. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна