Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Унгария иска да финтира Европейския съюз по въпроса за "Южен поток", след като България направи същото през лятото, пише румънският "Адевърул", като се позовава на сайта Portfolio.hu. Унгарският парламент е подготвил законодателна поправка, предвиждаща всяка газова компания, която не е оператор на системи за транспорт на газ, да има право да строи газопроводи в страната на базата на споразумение с унгарското бюро по енергетика. Изданието отбелязва, че и България е искала да използва подобна "хватка", след като е приела сходна законодателна формула, чрез която "Южен поток" беше обявен за "интерконектор", което изваждаше газопровода от европейските регламенти. По-късно Европейската комисия поиска спиране на работите и дори заплаши България със санкции, отбелязва  "Адевърул".

Западните издания коментират утвърдения вчера от Европейския парламент нов състав на Европейската комисия начело с Жан-Клод Юнкер.
"Почти пет месеца след европейските избори Юнкер постигна една от първите си цели - комисията му бе утвърдена с комфортно мнозинство", пише австрийският "Щандард". Изданието също така отбелязва, че Юнкер е възвестил края на чистата политика на икономии и на възвеличаването на една икономическа и валутна политика, която не отдава особено внимание на потребностите на отделния човек.

Германският "Цайт" коментира, че новата комисия ще има повече поле за маневриране от предходната. Според изданието, това е така, защото Юнкер може да се смята за първия пряко избран от гражданите председател на Европейската комисия.

Според "Дейли телеграф" Юнкер е нанесъл голям удар на британския премиер Дейвид Камерън, като го е обвинил в опит да разруши европейските правила, позволяващи на мигранти от блока да работят и живеят навсякъде в съюза.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че утвърждаването на комисията е сложило край на понякога язвителни дебати за административното ръководство на блока.

В Държавната дума е внесен първият в Русия законопроект за създаване на частни военни компании, пише "Ведомости". Тези структури ще може да предоставят, включително на чуждестранни клиенти, услуги от военен характер: разминиране, охрана на кораби от пирати, "алтернативно уреждане на военни конфликти", пише вестникът.

Вносителите посочват, че законопроектът е разработен въз основа на световния опит и най-вече на опита на САЩ, пише "Новие известия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна