Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС потвърди присъдата от 3, 5 години затвор на Октай Енимехмедов

Снимка: БГНЕС
Софийският апелативен съд  потвърди  присъдата от  3 години и половина затвор на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. След Софийския градски съд, и този съдебен състав не се съгласи със становището на прокуратурата, че на конференцията на ДПС в началото на миналата година  Енимехмедов е искал да убие почетния председател на движението.

Съдиите Мария Митева, Валя Рушанова, Алексей Трифонов обявиха решението си в рекордните 21 календарни дни. Те изцяло потвърдиха присъдата на двамата градски съдии и тримата съдебни заседатели, които оправдаха Енимемедов в опит за убийство и го признаха за виновен само за закана за убийство и хулиганство.

Енимехмедов  се опита да стреля по Ахмед Доган с газов пистолет по време на националната конференция на ДПС, на която Доган се оттегли от политиката. След неутрализирането на младия мъж, той беше бит от делегати, но по делото, което образува районната прокуратура реален напредък няма, въпреки че случаят беше запечатан от десетки камери и фотоапарати.

Софийската присъда, която получи от СГС, Енимехмедов беше с мярка за неотклонение "домашен арест", което пък стана повод за критични коментари на Лютви Местан към съда. Прокуратурата има право на трети опит да обърне резултата с протест пред ВКС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна