Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Американският милиардер Джордж Сорос предупреждава, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз. В статия за "Ню Йорк ривю ъв букс", цитирана от "Гардиън", Сорос отбелязва, че рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за Евросъюза и Съединенните щати.

Руската преса пише,че президентът Влаимир Путин ще се включи днес в редовните дискусии на международния клуб на експертите, които се занимават с външната и вътрешната политика на страната, известен като клуб "Валдай". Вчера външният министър Сергей Лавров и шефът на президентската администрация Сергей Иванов отказали да говорят за проблема с Крим.

"Ведомости" коментира, че в руската политика Валдайският клуб е нещо като временен комуникационен възел, който всяка година изпраща кодирани политически сигнали от Москва към Запада и част от руското общество. На тази сесия "домакините един вид заявяват, че "проектът Русия" е приключен, Русия е изградена и всички останали ще си имат работа с онова, което се е получило.

Над половината хора в Русия очакват нова финансова криза, пише "Новие известия". 

Лондонският "Гардиън" се спира на научна прогноза, според която сегашните международни усилия в борбата срещу епидемията от ебола са неадекватни, бавни и недостатъчни и няма да я овладеят.  Учените предупреждават, че времето на съществуващата възможност за поставяне на епидемията под контрол бързо изтича.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна