Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка продължава да интервенира, за да ограничи обезценката на рублата

Руската централна банка (РЦБ) продължава да повишава търгувания коридор на рублата спрямо "кошницата" евро – долар и да провежда интервенции на валутния пазар, за да ограничи срива на рублата.

РЦБ обяви, че вчера е повишила с цели 40 копейки т. нар. "лента на търговия" на местната валута спрямо евро – долар до 37,70 – 46,70 рубли от 37,30 – 46,30 през предния ден на търговия (сряда). Това представлява най-драматичното повишение на коридора на търговията на руската рубла.

От началото на месеца насам РЦБ беше принудена да направи 48 корекции в търгувания коридор на рублата, изразходвайки в същото време за интервенции около 16,8 млрд. долара от нейните валутни и златни резерви. Руската централна банка е на четвърто място в света по размер на своите валутни резерви, като към 1-ви октомври нейните резерви бяха в размер на 454,7 млрд. долара.

РЦБ поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с 5 копейки. Днешното повишение на ценовия диапазон с цели 40 копейки предполага, че Руската централна банка е продала над 2 млрд. долара, за да спре срива на рублата.

Въпреки агресивните мерки на РЦБ рублата продължава да бъде подложена на силен натиск от продажби, като от началото на годината насам тя се обезцени с близо 20% спрямо щатския долар. Заложената от банката лента на търговия в началото на октомври беше на нива 35,40-44,40 рубли и до днес беше повишена над 40 пъти с две рубли и 30 копейки до новия рекорден коридор на търговия 37,70-46,70 рубли.

В началото на днешната московска търговия руската валута отслабва с нови 0,2% спрямо кошницата евро - долар към ново рекордно дъно от 46,80 рубли, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на последната оценка на агенция "Стандард енд Пуърс" за кредитния рейтинг на Русия, което ще стане факт по-късно днес.

Настоящият кредитен рейтинг на Русия от страна на "Стандард енд Пуърс" е в долната граница на т.нар. "инвестиционен рейтинг" на ниво от "ВВВ-" с негативна перспектива, като евентуално днешно негово понижение ще означава, че руските държавни облигации вече ще влязат в графата "боклук" (високо-рискови книжи).

В края на миналата седмица агенция "Мудис" понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия с една степен до "Ваа2" от "Ваа1", запазвайки в същото време "негативни" перспективи пред новия по-нисък рейтинг. Агенцията цитира като причина за това свое решение продължителната украинска криза, която натежава върху руските средносрочни икономически перспективи, както и ерозията на валутните резерви на страната с оглед по-ниските петролни цени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна