Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината българи са подложени на силен стрес на работното си място

Повече от половината българи са подложени на силен стрес на работното си място, показва европейско изследване. Стресът е и една от основните причини медицинските ни сестри да търсят работа в чужбина. Това е един от изводите в проучване за нивото на стреса сред специалистите по медицински грижи.

Блиц анкета сред 95 медицински сестри показва, че четири от тях са признали за физически тормоз на работното място. Две не са предприели нищо,  а една е споделила случая с колеги и една се е оплакала на синдикалния си лидер.

Средната възраст на медицинската сестра у нас е 50 години. След още десет, когато масово излязат в пенсия дефицита в професията ще е остър, предупреди Петя Недкова, заместник-председател на асоциацията на специалистите по здравни грижи:

 И в същото време професията не е престижна в България.

Като цяло в Европа стресът нанася големи поражения, сочи изследването на европейската агенция по безопасност и здраве при работа. Данни представя Любен Тонев, ръководител на института по социални и синдикални изследвания към КНСБ:

60 процента от всички изгубени работни дни се дължат на стреса на работното място и психосоциалните рискове. В същото изследване данните за България са твърде показателни. Едва седем процента посочват, че не са подложени на стрес
.

Превенцията на стреса може и да е в колективните трудови договори, където се записват клаузи, които защитават работещите при стрес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна