Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици недоволни от избора на Бат` Сали протестират в София и Дупница

| обновено на 27.10.14 в 12:55
Снимка: БГНЕС
Стотици недоволни от избора на Александър Методиев за депутат от Кюстендилско пристигнаха в София, за да протестират с искане за промяна в Избирателния кодекс .

Хората от Кюстендил и Дупница подминаха централата на ДПС, след като стояха там около 15-ина минути и протестираха под прозорците на централата. След това недоволните се отправиха към парламента, където е и мястото, на което трябва да се проведе техния протест.

Самият протест започна малко след 11 часа тази сутрин от площад "Македония". Около 10 автобуса караха хората, които искаха да изразят своя протест срещу встъпването в длъжност на депутата Александър Методиев - Бат` Сали. Една от недоволните коментира пред "Хоризонт":

Аз  ще ви кажа направо. Може ли Бат` Сали да го изберат с 800 гласа, като имате предвид, че в Кюстендил няма турско население? Какъв представител е той на ДПС? Никакъв. Не го искаме. Не го искаме.

На репортерски въпрос какво трябва да се направи сега, след като той вече е избран за депутат, кюстендилци отговориха:

То винаги  може да се коригират нещата, защото и в други области има представители на ДПС с много малко гласове, които са прехвърлени от турска  комисия. Това мога да ви кажа.

Това, което искат недоволните хора от Кюстендил и Дупница днес пред парламента е промяна на избирателната система, въвеждането на мажоритарна избирателна система и възможност кметовете и депутатите, които не си вършат работата да бъдат отзовавани преждевременно, преди края на мандата им. Протестът продължава мирно пред сградата на парламента.

С намерение за блокада на пътя София-Кулата започва поредният протест на жители на община Дупница срещу избирането на Александър Методиев.

Повече от 50 души са се събрали на мястото, наречено "площад Демокрация" близо до първокласния път София-Кулата. Има засилено полицейско присъствие. Засега движението по първокласния път не е спряно. Има колона от полицаи, които са застанали до жп линията, по която мина влакът от София за Дупница. Очаква се скоро да стане ясно дали ще бъде блокиран първокласният път или не.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна