Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският военен министър предизвика скандал с думите, че части от Острова са "заляти от имигранти"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън предизвика скандал с изказването си, че някои части от Острова са "заляти от имигранти". Думите на военния министър бяха в отговор на казаното от германския канцлер Ангела Меркел пред "Сънди таймс", че Берлин няма да подкрепи желанието на Лондон да бъде ограничено свободното движение на хора в ЕС. Майкъл Фалън я посъветва да изчака и да види окончателния британски план:

Самите ние още не сме видяли нашето предложение – то се подготвя в момента. Трябва да видим какво може да се направи, за да попречим цели градове и общности да бъдат заляти от огромен брой работници-мигранти. В някои области, особено по източното крайбрежие, градовете се чувстват като под обсада, каза британският министър на отбраната в телевизионно интервю. Той добави, че управляващите консерватори обмислят как да бъде ограничен броят на имигрантите в някои сектори на икономиката и масовото им заселване в определени райони на страната.

Казаното от военния министър бе веднага остро осъдено от друг член на кабинета, министърът на енергетиката Ед Дейви, който е от Либералдемократическата партия. Той предупреди, че Лондон "не трябва да вдига моста", към Европа, тъй като това би засегнало стотиците хиляди британци, които живеят и работят на Стария континент.

От опозиционната Лейбъристка партия заявиха, че изказването на Майкъл Фалън показва "отчаянието" на торите, които се страхуват, че все повече техни избиратели отиват към антиевропейската партия ЮКИП. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна