Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи лидерската среща в Народното събрание

| обновено на 28.10.14 в 12:23
Снимка: БГНЕС

След близо два часа приключи срещата на лидерите на парламентарно представените партии в Народното събрание.

Консултациите между лидерите на парламентарните групи са довели до извода, че единствената възможност е правителство на малцинството, подкрепено от Реформаторския блок и ГЕРБ, с плаващо мнозинство - към това ще се върви до края на седмицата. БСП остава в опозиция. Реформаторският блок трябва да реши до петък да подпише коалиционно споразумение.

Лидерите на седем от парламентарните групи се събраха в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева, за да уточнят окончателно вижданията си за бъдещото управление на страната. На поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се отзоваха Михаил Миков от БСП - лява България, Лютви Местан от ДПС, Меглена Кунева от Реформаторския блок, Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Светлин Танчев и Румен Йончев от Български демократичен център и Ивайло Калфин от АБВ. На срещата не присъства лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

След двуседмични безплодни консултации днешната среща би трябвало да бъде последната, на която да бъде постигнат резултат за подкрепа на правителство с мандатоносител ГЕРБ. В първия ден на новия парламент Бойко Борисов отправи две ключови послания към Реформаторите, че ако получи тяхната подкрепа, ще изпълни условието им да не е премиер. И второ да не се кандидатира за президент само ако бъде договорено правителство с пълен четиригодишен мандат и уточнението, че президентските избори не влизат в плановете на Борисов. От ГЕРБ продължават да настояват в бъдещото правителство да участват политическите лидери. Борисов е готов да оглави правителство с Реформаторите и програмна подкрепа от Патриотичния фронт, както и с партии, с които ГЕРБ има повече допирни точки, отколкото различия. Засега това са само АБВ, реформаторите и патриотите. ДПС са за подкрепа на политики, но не са желани от ГЕРБ. БСП също остават в опозиция, но с отворена врата за разговори по важните теми. ГЕРБ не пожелаха да говорят с "България без цензура", "Атака" пък не се появиха изобщо на разговорите. 

Сред предложените от Борисов други варианти са кабинет с краткосрочен мандат и избори през 2015-а две в едно с местния вот. Втората опция, лансирана от Борисов, е правителство с двугодишен период и гласуване отново две в едно, но този път съвпадащ с президентските избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна