Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Унгария ще се произнесе днес по предложението за въвеждането на такса за интернет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Унгария се очаква да се произнесе днес по предложението на премиера Виктор Орбан за въвеждането на такса за ползване на интернет.

Идеята вече предизвика протести в страната. Снощи 10 хиляди души протестираха в Будапеща с искане мярката да бъде отменена и срещу политиката на правителството:

Не може хората да бъдат натоварвани по този начин. Този данък ще обезсили Унгария, ще спъне технологичното развитие, ще застраши хиляди работни места и ще засегне цялата икономика.

Не сме тук само заради данъка. Писна ни от това правителство. Уморени сме от корупцията и кражбите.

Протестиращите заплашиха с нови акции, ако парламентът не отмени предложението.

То предвижда отчисляване на по 150 форинта или 0,50 евро на прехвърлен гигабайт информация, като партията на Орбан обеща да сложи таван от еквивалента на 2 евро на месец за частни лица.

Противниците на идеята коментират, че тя цели ограничаването на критиките в онлайн пространството срещу обвиняваното в авторитаризъм управление на Орбан, отбелязват информационните агенции.

Еврокомисарят за новите технологии Нели Крус написа в социалната мрежа "Туитър", че таксата е срамна за потребителите и за унгарското правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна