Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови рекордни дъна за рублата и поредна интервенция на Руската централна банка

С оглед продължаващото свободно падане на рублата на валутния пазар, днес Руската централна банка обяви поредно драматично повишение на "лентата на търговия" на местната валута спрямо "кошницата" евро - долар с 40 копейки до 38,80 - 47,80 рубли от коридора на търговия в началото на седмицата между 38,40 и 47,40 рубли.

РЦБ поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с 5 копейки. Вчерашното поредно повишение на ценовия диапазон с 35 копейки накара банката да продаде в понеделник 2,49 млрд. долара, за да спре срива на рублата. Днешното ново повишение на ценовия коридор с 40 копейки означава, че и вчера РЦБ е изсипала на валутния пазар над 2,5 млрд. долара в опит да ограничи драматичната обезценка на местната валута.

Въпреки продължаващите мащабни интервенции, в началото на днешната търговия руската рубла падна до нови исторически дъна спрямо еврото и долара. При старта на търговията в Москва рублата се обезцени с 0,5% до историческо дъно от 47,89 рубли спрямо "кошницата" евро - долар. Рублата удари рекордно дъно от 42,72 щатски долара, което означава, че от началото на годината руската валута се обезцени с повече от 23 процентни пункта. Спрямо еврото тя отслабна до историческо дъно от 54,39 рубли, обезценявайки се с около 17% от началото на годината.

Само в рамките на настоящия месец Руската централна банка беше принудена да повиши цели 70 пъти "лентата на търговия" на рублата, като в същото време се наложи да продаде около 24,5 млрд. долара, за да ограничи срива на местната валута.

Основната причина за рязката обезценка на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Поради невъзможност да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с около 20%, тъй като добивът и износът на "черното злато" представлява основен източник на приходи за руската икономика.

Ускоряващият се спад на рублата се дължи и на засилващите се сред инвеститорите опасения, че РЦБ ще се наложи да предприеме по-драстични стъпки, за да овладее положението - било то чрез поредно рязко повишение на основните лихвени проценти, било то чрез по-скорошно от планираното преминаване към режим на свободна търговия на руската рубла. Вчера бившият руски финансов министър Алексей Кудрин каза, че Централната банка трябва да премине много скоро към свободен плаващ курс на рублата, а не както сочеха досегашните планове на властите в Москва това да стане факт от началото на 2015-а година.

Според анализ на Дойчебанк, продължаващият спад на цените на петрола ще намали рязко БВП на Русия през следващите години. Банката прогнозира средни цени на петрола тип "брент" между 100 долара и 105 долара за барел до 2017-а година и средни цени на американския лек суров петрол между 89 долара и 90 долара за барел за периода 2015-а - 2018-а година. Това ще доведе до стагнация на руската икономика през следващата година, като Дойчебанк прогнозира свиване на БВП на Русия с 0,2% през 2015-а и слаб ръст от 0,8% през 2016-а година. Водещата немска банка също така посочи, че може да има слабо стабилизиране (повишение) на рублата, ако Руската централна банка прибегне до по-агресивно вдигане на лихвите, но въпреки това инфлацията в страната ще се повиши с 8,4% през тази и със 7,5% през следващата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна