Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

| Интервю
Снимка: Незабравка Кирова

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно утвърждаване на графика за ваканциите. 

"Хоризонт" научи, че е възможно новият график да съдържа съществени промени спрямо първоначалния му вариант, срещу който възразиха не малко родители. Те не одобряват практиката на просветното министерство да обявява за ваканции официални празници и почивни дни, които така или иначе са почивни за всички граждани. Недоволство бе изразено и срещу есенната ваканция, която е само 1 ден - 1 ноември, ако изключим датите 2-ри и 3-ти ноември, които са събота и неделя. Междусрочната ваканция също е само 1 ден - 4 февруари. 

Наистина това, което виждаме като ваканции, е крайно недостатъчно, смята Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация "Родители". Пред БНР тя обясни, че ваканцията е нужна за едно дете, но:

"Докато продължава да се правят механични промени и кръпки, оттук оттам, във визията за българското образование от 1 до 12 клас, мисля, че ще продължаваме да бъдем свидетели на всичко това. Ваканциите са част от цялото системно планиране на учебната година".

В предаването "12+4" Алексиева напомни, че България е една от европейските страни с най-дълга лятна ваканция, което също отваря много въпроси. След това започва една доста интензивна и наситена учебна година с липса на възможност децата регулярно да отдъхват качествено, добави тя.

Според нея е необходим разговор и сериозен анализ за това дали лятната ваканция да не бъде намалена за сметка на по-дълги ваканции през учебната година. Нейното мнение е, че лятната ваканция трябва да е малко по-кратка. 

Цялото интервю на Андрей Борисов с Яна Алексиева в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна