Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пада с две места в класацията на Световната банка за правене на бизнес

България отстъпва с две позиции в годишната класация "Правене на бизнес“ на Световната банка. Страната ни се нарежда на 38-о място от 189 държави. Като най-сериозни проблеми анализаторите посочват времето, което отнема включването към електрическата мрежа, и получаването на разрешение за строителство.
Очаквано Сингапур отново е лидер в класацията, следват от Нова Зеландия. На дъното е Еритрея.

България отбелязва влошаване на всички показатели, отчитани от Световната банка в класацията за най-добрите дестинации за правене на бизнес. Сериозен е спадът на страната ни при критеиите за започване на нов бизнес, както и за лесно получаване на кредит. Анализаторите са изчислили, че у нас на един потребител средно му отнема 130 дни, за да се присъедини към електрическата мрежа. За сравнение в Германия са необходими 28 дни, а в Южна Корея, която е най-добра по този показател, 18 дни. Общото заключение е, че в България през последните 12 месеца е станало още по-трудно да се прави бизнес.

И през миналия октомври, когато излезе годишната класация, българските показатели се влошаваха с изключение на категориите за плащане на данъци и трансграничната търговия.

Тази година класацията се провежда при променена методология. Общата оценка на анализаторите е, че правителствата в Западна Европа и Централна Азия полагат все по-големи усилия за подобряване на регулациите за бизнеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна