Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ да може да спасява банки с отрицателен капитал

Снимка: БГНЕС

БНБ да е задължена да положи усилия за оздравяването на банка, която има отрицателен капитал. Тази законодателна промяна ще предложи временната бюджетна комисия на Народното събрание. Тя трябва да влезе в сила до 6-и ноември, когато ще изтече петдневният срок по настоящото законодателство БНБ да отнеме лиценза на КТБ, ако се потвърдят очакванията за лошите финансови резултати на банката. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС, а БСП и Реформаторският блок гласуваха "против". 

Остро реагира и управителят на БНБ Иван Искров, тъй като, според него, това задължава държавата да налее пари в банката. Чуйте аргументите на Искров:

Мислите ли, че ако Централната банка можеше да извади пари да оздрави банките, че ние ако можехме да го направим това нещо, да сме го направили още юли. Нямаше да чакаме да се стигне до тук. И никоя централна банка, повярвайте ми, това противоречи на всички закони в Европейския съюз, никоя централна банка в Европейския съюз не свърши това нещо. Навсякъде парите бяха дадени от държавния бюджет. Как така Централната банка да напечата пари, 4 милиарда или 3 и 800, там някъде...

След това временната бюджетна комисия прие и законопроекта на Делян Пеевски и Йордан Цонев, според който пада банковата тайна в случай на специален надзор на банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна