Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Пиронкова с втора загуба в Турнира на шампионките

Цветана Пиронкова с втора загуба в Турнира на шампионките
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цветана Пиронкова записа второ поражение в Турнира на шампионките на УТА, който се провежда в столичната зала "Арена Армеец" и е с награден фонд 750 000 долара. Участващата с "уайлд кард" българка отстъпи в срещата си от втория кръг в група "Средец" пред поставената под номер 4 Андреа Петкович (Германия) с 5:7, 2:6 след над 2 часа игра.

В първия сет, който продължи 86 минути, грешките преобладаваха. Двете разиграха 116 точки, като достигнаха до общо 20 възможности за пробив, по 10 за всяка. Петкович на два пъти имаше пробив аванс, а при 5:4 сервираше за частта, но се провали. При 6:5 тя отново получи шанс да затвори сета на собствен сервис и този път успя след поредица от грешки на българката от колебливия й форхенд. Във втората част началото също беше равностойно, но след 2:1 Пиронкова загуби пет поредни гейма, а с това и мача.

Така пловдивчанката остава с минимални шансове да продължи на полуфиналите. 27-годишната ни тенисистка си осигури 50 точки за световната ранглиста. 

Не особено приятна загуба, но ще го преживея. Андреа игра страхотно днес. Показа много високо ниво. Аз имах своите шансове в първия сет, който беше много дълъг и изтощителен. Мисля, че продължи около час и половина, а аз лично не си спомням някога да съм играла толкова дълъг сет, заяви Пиронкова.

Мачът беше много изтощителен с дълги разигравания, особено в първия сет. Всеки гейм преминаваше през множество изравнявания. При 4:3 за мен видях, че тя имаше някакъв проблем с крака. Не знам доколко това повлия на играта й, но почувствах, че тя изпитва физически затруднения. Аз също бях изморена, но си казах, че трябва да се събера и да остана агресивна и да се боря за всяка точка. Не мога да кажа, че тя ме е изненадала с нещо. Очаквано бекхендът й беше отличен. Смятам, че през първия сет и двете показахме много качествен тенис. Аз лично играх много по-добре във втория. Кортът е доста бавен за мен. Аз обичам да играя по-агресивно и атакуващо, да завършвам по-бързо точките, но тук е трудно да се правят директни печеливши удари. Предстои ми финал за "Фед Къп" срещу Чехия. Естествено мисля за него. Развълнувана съм и го очаквам. В същото време искам да стигна възможно най-далеч тук, защо не и до финала. Този сезон е добър за мен, след като преди това почти година и половина имах физически проблеми. Трябваше да променя много неща и в храненето, и в подготовката. Вече се чувствам по-добре. Уверена съм и мисля, че през следващата година мога да се върна в топ 10. Играх два пъти с Доминика през този сезон и срещите бяха много тежки, така че очаквам нов оспорван мач срещу нея. И двата мача обаче бяха на бърза настилка, а тук ще бъде различно, защото кортът е доста бавен, коментира Петкович. 

Пиронкова остана само с една победа в деветте си изиграни мача на Турнира на шампионките в София. Тя постигна успеха над Цзе Чжън (Китай) с 2:6, 6:4, 7:6 в групите на първото издание на надпреварата през 2012-а година, когато в последствие достигна до полуфиналите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна