Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на седмицата доставките на газ за България са ограничени с до 40% дневно

Снимка: БГНЕС

Доставките на газ за България са ограничени с до 40 процента дневно от началото на седмицата. Това съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Дафинка Янкова. Тя обаче увери, че намалението няма да се отрази на крайните потребитеи.

Официално предупреждение от руската компания за ограничаване на доставките засега не е получено, каза Янкова. Проблемът, по данни от експертите, е технически. От "Булгаргаз" твърдят, че по-малките количества няма да засегнат крайните потребители и топлофикациите, тъй като в Чирен има газ, който може да посрещне върхови потребности за 14 дни. От "Булгаргаз" обаче са решили да ограничат превантивно доставките за топлофикациите с неплатени дългове от първи ноември. Това се отнася за парното в Перник и Русе. Дружеството "Булгаргаз" очаква отговор от общинския съвет кой ще поеме дълговете на Топлофикация-София, както и от топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца.

От "Булгаргаз" са изпратили писма до всички топлофикации, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с до 50 на сто, това уточни за "Хоризонт" заместник-председателят на камарата на енергетиците Валентин Терзийски, но засега това предупреждение не е влязло в сила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна