Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ готови на коалиционно споразумение с РБ

Снимка: БГНЕС

Нашата твърда позиция е, че сме готови да подкрепим коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет. Това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети и ще търсим широка политическа подкрепа.

Това заяви Румяна Бъчварова след консултациите в парламента между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, предаде БГНЕС.

Поредният кръг от консултации продължи около два часа, като първи пред медиите излязоха представителите на Патриотичния фронт, последвани от тези на Реформаторския блок и ГЕРБ.

„Поканата към ПФ беше, за да видим тяхното разбиране по тази формула и за възможността да подкрепят програмата на правителството без да участват в него. Имаме общи виждания по този въпрос, нямаме категорични позиции. Разширяването на формата на подкрепа ще представим и на други политически сили“, добави Бъчварова.

От своя страна Томислав Дончев заяви, че се разработва програма, която трябва да е компромис между програмите на ГЕРБ и РБ.

"Някои точки подлежат на изчистване. Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", добави Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

Минути по-рано пред медиите застанаха и представителите на Реформаторския блок, а Радан Кънев обяви, че ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите и на Патриотичния фронт и около тази програма ще бъде структурирано политическо мнозинство. "След това може да се премине и към структуриране на правителство", каза Кънев след двучасовата среща.

Кънев нарече проведената консултация межди ГЕРБ, РБ и ПФ "много конструктивен и ползотворен разговор за формиране на европейско-реформаторско мнозинство". "Обсъждахме и напреднахме много за подписване на политическо споразумение в следващото НС, което да застане зад общо управление. Има възможност за подписване на такова. След подписване и уточняване на мнозинството, много бързо би могло да се стигне до проект на кабинет", добави Радан Кънев.

Съпредседателят на РБ определи най-вероятната формула на следващото управление на страната като "двупартийно правителство и мнозинство крепено от най-малко три партии".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна