Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Санта Мария“ – църквата от застинала лава

Снимка: basilicasantamaria.it

Когато в края на 13 век, на остров Сицилия изригва вулканът Етна, най-засегнат е град Рандацо. По улиците му тече лава и животът за хората изглежда невъзможен. Църквата на града е изцяло разрушена и се взима решение да се построи отново. Само за няколко години жителите на град Рандацо издигат нова църква и я наричат „Санта Мария“. За построяването й са използвани парчета изстинала лава. Затова сградата е черна и само горната част на фасадата и камбанарията са от бели камъни. Това я прави една от най-красивите катедрали в Италия. Отвън храмът има три големи апсиди, украсени с малки арки и висящи колони с великолепни капители, на които са изобразени различни фигури.
По прозорците на църквата са нарисувани сцени от раждането на Христос. В нишите са поставени фигури на Божията майка, Йосиф и Исус. Олтарът е позлатен, а подът е покрит изцяло с бял мрамор. Фреските по таваните се появяват няколко века по-късно. Те са дело на местни сицилиански художници.
Още за красивата църква в Рандацо, историята на замъка Кастело ди Свево в Бари и най-старата известна уелска приказка за крал Артур, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

1 ноември
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна