Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ: Изборите в Донецк и Луганск са незаконни

| обновено на 03.11.14 в 16:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни вчерашните президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна.

 Лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск - Александър Захарченко и Игор Плотницки, са избрани за ръководители на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна. Това съобщиха местните власти, след окончателното преброяване на гласовете.  Победителят в т. нар. Луганска народна република Плотницкийзаяви, че остава отворен за диалог с властите в Киев:

Разногласия имаме, но все пак оставаме съседи. И е глупаво да водиш война със съседите си, когато можеш да имаш и политически и икономически отношения с тях, и да има полза за народа ти. Винаги сме били готови на диалог.

Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците, и призова Русия да не признава резултатите. Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на Минските договорености за уреждане на конфликта.

Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае, категорична беше и ръководителят на външната политика на Съюза.

Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската "народна република" за нова пречка по пътя към мира в Украйна, допълни Федерика Могерини.

Германия не разбира как може официалните руски канали да признаят изборите в Донбас, заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт. Според Зайберт тези действия на Москва не само изключват преждвременното вдигане на санкциите на ЕС срещу Русия, но може да доведат до налагането на допълнителни ограничения.

Новият външен министър на Италия Паоло Джентилони заяви в Рим, че неговата страна не признава изборите в т.нар. Донецка и Луганска народна република. По думите му споразуменията от Минск, подписани през септември, остават единственото условие за гарантирането на стабилността в Украйна и целия регион.

В разпространено в Рига изявление на латвийското външно министерство се казва, че Латвия рязко осъжда и не признава
сепаратистките избори.

По-рано руското външно министерство съобщи, че зачита резултатите от вота в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Съединените щати предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна