Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент на Румъния ще бъде избран след балотаж

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънският премиер Виктор Понта и кметът на град Сибиу Клаус Йоханис ще спорят на втория тур на президентските избори в Румъния на 16-и ноември. На вчерашния първи тур 42-годишният Понта води с около 9% пред Йоханис.

След централизиране на протоколите от 98,30 на сто от секциите ЦИК в Букурещ обяви, че социалдемократът Виктор Понта е убедително начело с 40,33% от гласовете, следван от представителя на Християн-либералния съюз Клаус Йоханис - с 30,44 процента. Прави впечатление ясното географско разделение на гласовете - Понта печели в Южна и Източна Румъния, в историческите области Влашко и Молдова, докато Йоханис печели в Трансилвания. Понта има също така ясно предимство в селските райони, докато Йоханис води в повечето по-големи градове.

Трети остава бившият премиер Калин Попеску Таричану със 14 процента, следван от двете дами в кампанията - Елена Удрия с 5,17 и Моника Маковей с 4,51 процента.

Според някои анализатори победа на социалдемократа Виктор Понта ще концентрира още повече власт в ръцете на неговата партия, но и ще донесе стабилност, защото ще сложи край на конфликтите между президент и премиер. Като министър-председател Понта се бореше със своя най-голям враг досегашния президент Траян Бъсеску, когото се опита да отстрани от власт на референдум през 2012-а година.

В същото време предизборната реторика на Понта предизвика притеснение. Той реши да заложи на националистически лозунги и постоянно наблягаше на факта, че е истински, православен румънец, за разлика от Клаус Йоханис, който е представител на германското малцинство в Румъния. Освен това Виктор Понта не крие симпатиите си към политици като Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Виктор Орбан.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна