Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Костадин Ангелов: С 1% увеличение няма да се разреши недостигът в системата

М. Ненков: Увеличаването с 1% на здравната вноска е вариант да влязат повече пари в здравеопазването

"Български пациентски форум": Нужен е строг контрол на разходването на парите от здравни вноски

| обновено на 03.11.14 в 14:48
Снимка: БГНЕС
Лекари и пациентски организации са единодушни, че вдигането на здравната вноска трябва да се предхожда от здравна реформа. Предложението на Лекарския съюз е от догодина вноската да се увеличи с 1 на сто и повишението след това да продължи плавно.

Увеличаването с 1% от догодина на здравноосигурителната вноска е един от пътищата, за да влязат повече средства в здравеопазването, каза министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Преди вдигане на здравната вноска трябва задължително да има здравна реформа, категоричен беше здравният министър.

Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат. Това е един от пътищата. Надявам се следващото управление на министерството и този парламент да покажат на обществото, че са готови да организират по-добре нашата система организацията на харчовете, т.е. да се оптимизират харчовете. Икономията е вид печалба, коментира предложението д-р Ненков.

Директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов заяви, че с 1% увеличение няма да се разреши недостигът в системата:

Около 7 до 8 млрд. според различните данни са необходими, за да върви сектор "Здравеопазване". От тях 4 млрд. са публичен ресурс и около 3 млрд. – 3,5 млрд. са различни видове доплащания над масата и под масата. 1% е недостатъчен, ако вървим в посока увеличаване на здравната вноска.

Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" и Пенка Георгиева от "Заедно с теб" смятат, че е нужен строг контрол на разходването на парите от здравни вноски.

Това, че няма яснота на харченето и контролиране на харченето – няма как да се случат нещата, каза Димитров.

Ние лично сме "за" малко увеличение на здравната вноска, но това няма да доведе до по-качествено здравеопазване, тъй като проблемите са много – свръххоспитализация в болниците, както и разхищение на лекарства, обясни Георгиева.

Министърът на здравеопазването откри ремонтираната Клиника по нефрология на Александровска болница, която чества 135 години от основаването си.

Репортаж на Гергана Хрисчева по темата . в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна