Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд на Испания спря референдума в Каталуния

| обновено на 04.11.14 в 16:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Испания блокира символичния референдум за независимост, планиран в богатия североизточен район Каталуния на 9-и ноември. Решението е по настояване на централното испанско правителство.

В средата на октомври регионалното правителство на Каталуния се отказа от плановете си за провеждане на официален необвързващ референдум, като го замени със символичен вот след намесата на съда.

Жителите на Каталуния съставляват около 16% от населението на Испания. Това е един от най-богатите райони, чиито жители традиционно се обявяват за независимост от Мадрид. Съгласно последното допитване, броят на привържениците за независимост незначително надхвърлят този на противниците на идеята.

Междувременно, правителството на Каталуния обяви, че ще проведе референдума за независимост въпреки съдебната забрана срещу провеждането на вота. Администрацията на провинцията възнамерява също да заведе дело срещу централното правителство за "ограничаване на свободата на изразяване" заради опитите му да блокира гласуването чрез Конституционния съд, заяви правителствен говорител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна