Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава честването на юбилея на Борис Христов

БНР Новини
Снимка: en.unesco.org

На 4 ноември, в зала 1 на ЮНЕСКО в Париж, се състоя гала концерт по повод 100-годишнината от рождението на Борис Христов, под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
В своето приветствие, г-жа Бокова подчерта огромния принос на един от най-големите баси на XX век за превръщането на оперното изкуство от елитарно и сложно, в интимно и близко на широката публика, в модел за интерпретиране от младите артисти заради богатството на вокалния, музикален и драматичен израз.

СнимкаНеговата молитва „Многая лета”, заяви г-жа Бокова, на фона на песента на камбаните на катедралния храм „Александър Невски”, представляват един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи едно дълбоко чувство на идентичност и единство – една културна референция, която споделяме в семейството и която ни дава усещането за дом, дори далеч от България.
Тази молитва прозвуча и на финала на концерта. Хорът и оркестърът на старозагорската опера под диригенството на Диан Чобанов и с участието на солистите Милена Георгиева, Елена Баръмова, Борис Тасков, Васил Слипак и Добромир Момеков, изпълниха известни арии от опери на Пучини – „Тоска“, „Турандот“, Верди – „Набуко“, „Трубадур“, „Травиата“, Росини – „Севилсикият бръснар“, Гуно – „Ромео и Жулиета“, „Фауст“ и Бизе – „Кармен“.
Програмата бе представена от известната френска журналистка и почетен член на фрeнската академия, Ев Ружиери.
В изпълнената зала бяха представители на дипломатическия корпус, членове на Сената, представители на българската общност в Париж, френски граждани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна