Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ отне лиценза на КТБ

Ще бъде наета международна фирма за проследяване на парите в Корпоративна търговска банка

| обновено на 06.11.14 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на "Корпоративна търговска банка" АД. Това става ясно от съобщение на Централната банка. Това означава, че от днес започва да тече 20-дневният срок, след който Фондът за гарантиране на влоговете трябва да стартира плащанията на влогове до 196 000 лева. Парите трябва да започнат да се изплащат на 26-и ноември, а седем дни по-рано трябва да станат ясни банките, през които хората ще могат да получат парите си.

От БНБ аргументират решението си за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка с отрицателен собствен капитал на групата в размер на 3,7 млрд. лева. 

От Централната банка съобщават още, че ще бъде наета международна фирма за проследяване на парите в Корпоративна търговска банка.

Ако влоговете са в чуждестранна валута, те се изплащат в лева по курса на деня, в който започне изплащането. По закон това става 20 дни след отнемането на лиценза, което означава 26-и ноември. Още миналия месец от Фонда за гарантиране на влоговете съобщиха, че са започнали тестове. Тогава стана ясно, че тъй като вложителите са много, от Фонда обмислят вариант изплащането да стане чрез няколко  обслужващи банки. Те ще бъдат избрани по специални критерии и ще бъде изготвен график за работа. Вложителите ще имат право да изтеглят парите си, да ги преведат по сметка в друга банка или да ги оставят в обслужващата банка.

По отношение на аргументите за отнемане на лиценза на КТБ от Цетралната банка, че данните от финансовите отчети не отговарят на изискванията за собствен капитал и капиталова адекватност, необезпечените кредити на банката са в размер на 4 милиарда и 200 милиона лева. Собственият капитал е минус 3 милиарда и 700 милиона лева. Към края на октомври са направени прехвърляния за близо милиард и 200 милиона лева, а волеизявленията за прихващане са малко над 800 милиона. От БНБ подчертават, че дори всички искания за т.нар. "прихващания и цесии" да бъдат удовлетворени, финансовият резултат на банката би се подобрил само със 160 милиона лева, което няма да е достатъчно за отговаряне на законовите изисквания за собствен капитал.

По-рано от Централната банка обясниха, че през март подсъдимият подуправител Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 милиона евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени