Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ

| обновено на 06.11.14 в 16:18
Снимка: БГНЕС
В зала "Изток" на Народното събрание ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ, с която ще подкрепят новото правителство.

Благодаря на колегите от АБВ, с които доста дълго говорихме. За да няма спекулации за задкулисие – преговорите с АБВ са водени в парламента, пред всички вас. Мисля, че за първи път подобна коалиция и управление се прави толкова публично и пред очите на хората. Разговарях с г-н Дол, когато беше в България. Мнението на нашите европейски партньори за г-н Калфин са като за един от най-добрите специалисти, експерти в целия политически спектър на Европа през последните 5 години. Г-н Дол ми каза, че пряко е работил с него по изготвянето на бюджета и при съгласие от негова страна ми каза, че това е богатство, ако можем да го привлечем. Тогава ние помолихме колегите от АБВ, че ако преценяват, че това може да е допустимо за тях, чрез него да подсилят кабинета. С това се изчерпва всичко, което касае кандидатурата на г-н Калфин, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви: Аз искам да изразя своето удовлетворение от подписаното споразумение за партньорство между АБВ и ГЕРБ. Веднага искам да кажа, че това е един документ, с който ние поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация, която впрочем беше изработена с активното участие на нашия преговорен екип.

Аз искам да поздравя преговарящите от всички партии за толерантния дух, за стила, за взаимното разбиране и за това, е в крайна сметка са изработили един документ, срещу който е много трудно да се възрази. Мисля, че това е една от най-добрите програмни декларации, но успоредно с това, искам да подчертая факта, че в тази програмна декларация са отразени голяма част от нашите предположения. Господин Калфин изброи може би 40 предложения, които засягат различни сфери, т.е. програмната декларация е един солиден документ.

Фактът, че подписваме различно споразумение – Споразумение за партньорство, отразява също нашето виждане, че ние сме в една по-различна позиция, която имат като отношение ГЕРБ и Реформаторският блок. Ние запазваме правото си и имаме и разбирането на ГЕРБ АБВ да отстоява своите позиции там, където ние не постигнахме целите си и нашите ангажименти не са отразени в документа. Но всяка различна позиция ще бъде отстоявана едва тогава, когато сме изчерпали възможностите на диалога, на сближаване на позициите.

Ние даваме своя мандат за участието на Ивайло Калфин като вицепремиер и министър в новото правителство. Това е риск, но и шанс за лявото пространство, каза Георги Първанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна