Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов представи на президента състава на новия кабинет

| обновено на 06.11.14 в 16:57
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално представи на президента Росен Плевнелиев структурата и състава на новия Министерски съвет. Държавният глава обяви, че още днес ще издаде указ, с който ще предложа на Народното събрание да произведе дебати и гласуване на новото редовно правителство. Президентът подчерта, че днес се демонстрира нова политическа култура у нас.

Днес получавам от г-н Борисов документ за успешно завършен мандат за съставяне на правителство. Искам да ви уверя, че в рамките на своите конституционни правомощия още днес ще издам указ, с който ще предложа на Народното събрание да произведе дебат и гласуване за избор на ново редовно правителство, каза президентът Росен Плевнелиев.

В рамките на конституционната процедура ще поканя кандидата за премиер Бойко Борисов, коалиционните партньори, лидерите на парламентарно представените политически сили, които подкрепят правителството, на кратка дискусия, за да можем да дебатираме по проектосъстава на правителството и по неговата структура, след което ще издам съответния указ.

Като държавен глава, днес следих много внимателно какво се случва в Народното събрание. С думи на благодарност затова, че днес пред очите на нацията се демонстрира една по-различна нова, политическа култура. В последния месец с отговорни разговори и дебати, пред очите на цялата нация, в различни формати, с много проблеми, но ние сме свидетели на това как политическите лидери днес демонстрират едно ново ниво на политическата култура в България. Не мога да предопределя утрешния вот на НС, но със сигурност мога да кажа, че приветствам демонстрирания пред цялата нация подход, заяви президентът.

Много е трудна ситуацията, в която се намира държавата. Кризите са външни и вътрешни. Много на брой. Трябваше да се демонстрира и да се отстои национално отговорен подход, трябваше да се покаже лидерство и отговорност, каза още Росен Плевнелиев и добави, че България дава заявка за по-висока политическа култура и нов начин на управление.

Публикуваме пълния текст на програмната декларация за бъдещото управление.

В новия формат на правителството на Борисов участват министри от сегашното служебно правителство, министри от първия кабинет на Борисов, такива, които са били заместник-министри преди това. Има и участвали в управлението на тройната коалиция като министри в кабинета на Станишев.

Кой кой е от предложените, можете да научите от репортажа на Цветелина Стоянова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна