Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Държавните болници да не бъдат търговски дружества

Снимка: БГНЕС

Държавните болници, които са под шапката на Министерството на здравеопазването, да не бъдат търговски дружества. Това ще бъде едно от предложенията на новия здравен министър Петър Москов. Той прие поста от служебния министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Новият министър на здравеопазването д-р Петър Москов обясни, че няма причина държавните болници да бъдат част от Търговския закон. Най-важното, според него, е медицината да се върне в болниците, а търговията постепенно да отстъпва място на медицината. Спешните неща, които смята да реализира новият министър, са завършването на електронното здравеопазване, което да стане до края на следващата година, увеличаване на средната работна заплата в Спешната помощ в рамките също на една година с 25-30 процента, както и промяна в Наредбата за специализантите по медицина.

Министър Москов съобщи, че предстоят кадрови промени както в Министерството на здравеопазването, така и в болниците. На въпрос на "Хоризонт" той заяви, че ще поиска повече пари за здравеопазване при следващия бюджет, но е против увеличаването на здравната вноска. Според министър Москов НЗОК трябва да осигурява един базов пакет от медицински услуги, а останалото би трябвало да се осигурява от допълнителни здравни фондове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна