Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Няма руски военни в Източна Украйна

| обновено на 08.11.14 в 11:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Източна Украйна няма руски военнослужещи. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, след среща с американския държавен секретар Джон Кери в кулоарите на заседанието на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Пекин. Лавров за пореден път подчерта, че руски военни не участват в конфликта в Източна Украйна и призова за мирното урегулиране на кризата:

Най-важното е да не се вслушваме в идеите, които витаят в Киев за връщане към силата и силовите методи за решаване на кризата и да настояваме ангажиментите, поети от киевските власти, а именно политическото урегулиране на украинската криза, да бъдат изпълнени.

От своя страна Джон Кери заяви, че Вашингтон и Москва ще обменят информация за ситуацията по руско-украинската граница. Освен това Кери намекна, че западните санкции срещу Русия не са неизбежни: Решенията, които Русия взема ще определят какво ще се случва относно санкциите, заяви първият американски дипломат.

По-рано украинският военен говорител Андрий Лисенко съобщи, че руска военна колона от 32 танка, 16 артилерийски установки и 30 камиона с войници и муниции е навлязла в контролираната от проруските сепаратисти зона в Източна Украйна. Той съобщи и за втори руски военен конвой, който е возел мобилна радарна станция.

ООН не може да потвърди съобщенията за прехвърляне на руски войски на територията на Украйна. Това съобщи официалният представител на генералния секретар на организацията Стефан Джарик, цитиран от ТАСС.

Говорителят на американския Държавен департамент Джен Псаки обяви, че САЩ също нямат потвърждение на информацията. Източник от НАТО обяви, че Алиансът проверява съобщенията, че руска танкова колона е пресякла границата, навлизайки в Източна Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна