Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в енергетиката и КТБ ще повлияят върху съдбата на новото правителство

Снимка: БГНЕС

Проблеми като кризата в енергетиката и КТБ ще повлияят върху съдбата на новото правителство, смята Петър Николов от Института по дясна политика. Настроенията на обществото след провала на правителството на Пламен Орешарски бяха за дясно управление, така че по този начин не само, че се стабилизира държавата, а и се отговаря на обществените очаквания, отбелязва анализаторът в интервю за БТА. Николов отбеляза, че от ГЕРБ са направили изключителен жест към останалите партии и Бойко Борисов практически се е нагодил към претенциите на всички.

Ако действа успешно, правителството ще се стабилизира и може да изкара мандата си. Ако обаче съществува заради самото себе си, без да има някаква визия какво прави, самият Борисов ще предизвика нови избори, тъй като няма интерес името му да се свързва с нещо подобно, смята политологът.

Политологът Димитър Ганев коментира, че предвид създалата се атмосфера на консенсус правителството в краткосрочна перспектива ще бъде стабилно. Тази атмосфера обаче може да е привидна, защото самата парламентарна подкрепа е много крехка. Два от субектите, които подкрепят кабинета, фактически са коалиция от няколко партии и между тях могат да възникнат противоречия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна