Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 милиона българи и всеки трети европеец страдат от мозъчно-съдово заболяване

2 милиона българи и всеки трети европеец страдат от мозъчно - съдово заболяване. Това сочи проучване на Европейския мозъчен съвет.

32 на сто от младите хора у нас развиват някакъв дефицит, който може да доведе до ментални проблеми.

Всяка година 13 хиляди българи получават някакво мозъчно заболяване, като 20 на сто с кръвоизлив - каза професор Николай Габровски - началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

Най-важното е, в обществото да започнем да говорим малко повече за тези заболявания, защото сме убдени, че те не са достатъчно познати. На практика, заболяванията, свързани с мозъка, представляват много по-голям проблем, отколкото се обръща внимание, отколкото се финансира, отколкото се заделят средства.

Симптом за мозъчно заболяване е повтарящото се главоболие. В България около 47 на сто от населението страда и от посттравматично разстройство, каза д-р Диана Инджова от Център за психологически изследвания:

Оказа се, че по време на преход, младите хора, които са на тийнейджърска възраст развиват някакъв дефицит, с повече от 30 и няколко процента. Не случайно имаме толкова много опити за насилие, не случайно имаме толко много опити за извършване на убийства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна