Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска организация спаси български мечки

Снимка: БТА

Две български мечки намериха дом в Англия, след като британска организация за защита на животните плати 50 хиляди паунда те да бъдат преместени от Западните Родопи, където живееха в изолатор.

Парите бяха събрани от дарения по време на кампания за спасяване на двете мечки, организирана от „Уайлдууд тръст”. Те са били единствените, останали в резервата „Кормисош”.

„Животните са жертва на жестока програма за развъждане, действала, когато България е била под комунистическо управление,” пише „Дейли мирър”. Вестникът уточнява, че мечките са били отглеждани в претъпкани клетки, за да бъдат убивани по време на лов от „управляващите комисари и техните гости”.
Изданието, което също участва в спасителната акция, коментира, че тя бележи „края на зловеща практика, която е била срам за България”.
Британските медии поместват снимки и видеоклипове от мястото, където са били държани животните в България – бетонни изолатори с решетки.
Те не са имали разнообразна диета и са пребивавали в ужасни условия, заявява пред Би Би Си ръководителят на „Уайлууд тръст” Питър Смит. Той добавя, че затвореното пространство вероятно се е отразило зле и на психиката на мечките, които сега ще живеят свободно в голяма гора в Югоизточна Англия.
В набирането на средства за спасяване на мечките са участвали и ученици от началното училище в намиращото се наблизо градче Хърн. Техният учител Марк Тейлър заявява, че това им помогнало да научат повече за България и за естествената среда на животните.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна