Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пекин започва среща на лидерите от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Пекин днес започва срещата на лидерите на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. Китайският президент Си Цзинпин ще посрещне лидерите на 21 държави, сред които Владимир Путин и Барак Обама. Сред страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо пространство са водещите сили САЩ, Китай и Япония. Регионът допринася за близо половината от световната търговия и 57% от световния брутен вътрешен продукт.

Очаква се в рамките на форума да бъде подписано споразумение за свободна търговия между Южна Корея и Китай, предаде Ройтерс. Споразумението ще премахне или рязко ще намали преградите пред търговията и инвестициите между двата икономически гиганта. Двустранният търговски обмен през 2013-а година достигна 228,9 милиарда долара.

Преди началото на форума в Пекин Русия и Китай подписаха техническо споразумение за временна промяна на пункта за доставка на нефт в Китай през 2015-2017 година. То ще позволи на "Роснефт" да доставя допълнителни 5 милиона тона нефт годишно за нуждите на китайската икономика.

Информацията е на БТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна