Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистичната Емона, където древните легенди са живи и до днес

БНР Новини
Изглед към село Емона (л) и нос Емине (д)
Снимка: wikipedia.org

СнимкаПътят до село Емона на българското Черноморие е разбит, но някои от местните жители умишлено не искат той да бъде реновиран, за да останат откъснати от ненужната суета на времето. Това е мястото, където най-дългата планинска верига на Балканите се среща с морския бряг и на което красивият фар на нос Емине, построен през 1880 г., дълги години е давал светлина на мореплавателите. Множество писатели и художници избират село Емона за отдих през летните месеци, черпейки вдъхновение от суровата природа и множеството пластове на миналото тук. Както се случва и с Анелия Тончева. Художник и писател на свободна практика, тя вече от 15 години живее в САЩ, но не е прекъсвала връзката си с родния край нито за миг. В началото преподава в българското училище в Бостън, показвайки на децата как да правят мартеници или да боядисват великденски яйца, но с времето желанието й да представи по-задълбочено българските традиции и фолклор става все по-силно. Така се появява романът „Мистичната Емона”:

„Идеята за книгата се роди преди 4-5 години. Още като дете аз съм била свидетел на много красиви български традиции, предавани от моите родители и моите баби, а също и по време на пътувания из различни красиви места в България. Преди да дойда в Бостън през 1998 г., посетих Емона, едно красиво уединено място на българското Черноморие, изпълнено с много история. Там има една полуразрушена църква „Свети Никола” (светецът е покровител на моряците), а дивите коне пасат свободно из полята. Това беше една малка частица от България, която завинаги остана в моето съзнание.”

Снимка

Така започва историята – със спомена за дивата Емона, където днес живеят около 30 жители, и с разказите за самодивите, красивите митологични същества от славянския фолклор, които местните селяни все още почитат и се страхуват от тях.

„Книгата е фантазия, любовна история между самодива и смъртен, артист, който от Америка се премества в Емона, за да се лекува и твори. Въпреки това, в нея има вплетени много исторически факти, български традиции и ритуали, които са оцелели през годините и до ден-днешен се практикуват в различни райони на България. Много от тях имат тракийски корени, защото траките, които са живели по българските земи, може да са забравени, но техните традиции все още са живи и се празнуват в някои краища на страната.”

Село Емона, чието име произлиза от древногръцкото име на Стара планина „Аемон”, е известно като родно място на легендарния тракийски цар Рез, описан в Омировата „Илиада”. Но това е само един от множество факти от българската история и фолклор, които читателите на книгата могат да научат:

„Целият проект продължи пет години, тъй като всяко едно изречение е продукт на много проучвания. Ние използвахме множество материали на Радио България, които са на разположение на интернет страницата ви. Също така и специализирана литература, особено книгата на Александър Фол и Иван Маразов „Тракия и тракийците”, издадена през 1971 г. В романа например сме описали едно от тракийските божества Бендида. Аз бях много изненадана, когато посетих Музея за изящни изкуства в Бостън и в секцията с гръцки и тракийски находки открих ваза с изображение на Бендида с нейното облекло. Както знаем, тракийците не са имали писменост, но чрез такива находки можем да разберем какви са били техните обичаи и ритуали.”

Снимка

Любовна история или урок по история на древните траки, български фолклор и дори българска кухня. И още: книгата съдържа и доста български и тракийски думи, които умишлено са запазени непреведени. Книгата е на книжния пазар в САЩ и Великобритания от края на лятото, а през октомври беше представена във Факултета по световни учения на Бостънския университет под мотото „Български гласове – любов, светлина и ритуали”, организирано с помощта на българския културен център „Мадара” и с участието на българската фолклорна група „Лудо младо”.

Снимка

На корицата на книгата името на автора е изписано като Ронеса Авеела – артистичен псевдоним, зад който се крият всъщност две авторки – Анелия Тончева и Ребека Картър, писател и редактор от Ню Хемпшир, която все още не е посещавала Емона. Госпожа Картър планира да го направи при издаването на романа на български. „Мистичната Емона” е само първа част от трилогия, чиято втора част ще се появи през 2015 г. А междувременно Анелия и Ребека работят по издаването на малка книжка с името „Любов, светлина, ритуали”, посветена на древните тракийски обичаи. Тя ще съдържа подробно описание на 12 различни ритуала и ще бъде издадена до края на тази година.

Снимка

Изображението на различните български традиции и вярвания – мартеници, нестинари, орисници, самодиви, е основна тема и в картините на Анелия Тончева, която е създала цикъл от произведения, също с името „Мистичната Емона”. Предстои представяне на книгата и изложбата „Мистичната Емона” в българското посолство в Ню Йорк през декември, както и в Българския културен институт в Лондон в средата на следващата година. А в интернет може да гледате и трейлъра на книгата. Музиката е дело на българския музикант Алекс Стоянов, който също живее в Бостън.

Снимките са предоставени от Анелия Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна