Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 дървета засадиха в пловдивския парк "Лаута"

Снимка: БГНЕС

В пловдивския парк „Лаута” в Район Тракия бяха засадени над 700 дървета. След 1989-а година това е първото мащабно залесяване на парка, който е със 110 годишна история.

В инициативата на Община Пловдив се включиха ученици, граждани, представители на спортни клубове и служители на „Паркове и градини”.  Теренът от 20 декара е подготвян предварително няколко месеца, обясни кметът Иван Тотев. 

Подбрахме дървета, които са големи. Основно явор и ясен, петгодишни дървета, това гарантира тяхното оцеляване. Последното такова разширение на парка е някъде 80-те години на миналия век. Така че днес е исторически момент. Паркът през следващите 200 години само ще се разширява. Няма да има нито едно общинско управление, което да си помисли нещо друго да се случи в тази зона освен нейното разширение.

„След 10 години тук ще е сенчесто от порасналите дървета и пловдивчани ще са доволни да имат това място за отдих”, допълни кметът Иван Тотев. Той съобщи още, че общинската администрация продължава да работи по подробния устройствен план на жилищен район "Тракия". Към залесения терен от 20 декара ще бъде  прибавено и пространството на юг, достигащо до бул. "Освобождение".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна