Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Филип Брийдлав: Въоръжените сили на българската армия трябва да са съвместими с войските на НАТО

Върховният главнокомандващ на Обединените военни сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав
Снимка: АКБ

Не само военната авиация, но и флотът и сухопътните сили на българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО, заяви най-високопоставеният военен в Алианса генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София, организирана от Атлантическия клуб в България. Той отговори на въпрос на БНР дали България трябва да се освободи от руските си военни самолети.

Попитан дали Русия представлява пряка военна заплаха за България, върховният командващ на съюзното командване по операциите на НАТО отговори:

Не мога да кажа какви са намеренията на Руската федерация или на господин Путин спрямо България, но мога  да отговоря какви военни способности и решимост да ги използва досега демонстрира Русия. За последната година на два пъти тя струпа големи войски до границата на друга държава. Подготви военни формирования и с тях анексира част от територията на суверенна страна. После струпа войски до още една международна граница, въоръжи ги, обучи ги и отново пресече границата.

Генерал Филип Брийдлав нарече България силен съюзник, но подчерта, че въоръжените й сили трябва да продължат да работят, за да станат напълно оперативно съвместими с войските на НАТО. Военните учения на Алианса в Черно море продължават по план и през 2015-а година, потвърди той.

Брийдлав изрази безпокойство, че сепаратистите в Източна Украйна ще напреднат, за да укрепят позициите си в окупираните територии:

Международната граница между Украйна и Русия е незащитена и напълно отворена. През нея преминават свободно пари, войници, оръжие, суровини и тази ситуация не е обнадеждаваща.

След лекцията стана ясно, че генералът има разговори с президента и с новоизбрания министър-председател на България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна