Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина ще можем да подаваме данъчни декларации по интернет без електронен подпис

Снимка: БГНЕС

От догодина ще можем да подаваме данъчни декларации по интернет без електронен подпис, съобщават от приходната агенция. Оттам работят по осигуряването на възможност данъчните декларации да се подават само с персонален идентификационен код, който всеки може да получи безплатно от териториалната си данъчна дирекция.

До момента подаването на данъчните декларации онлайн носеше 5 % отстъпка от данъка за довнасяне. Откакто за последните три месеца платецът на дохода не удържа авансов данък, реално отстъпката можеше да се ползва за данъка ни през последните три месеца.

Досега обаче, за да подадем декларация и да платим оставащия ни данък онлайн, ни трябваше електронен подпис. Сега данъчните обмислят идентифицирането да става само чрез персоналния код, който е безплатен и в момента се ползва от повече от 220 000 души. С него можем да направим справки за задължения към бюджета, както и да установим например каква сума работодателят ни внася за осигуровки. 

От приходната агенция допълват, че промяната изисква и допълнение към законовите текстове, върху които се работи в момента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна