Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН се безпокои от възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна

| обновено на 13.11.14 в 09:22

Техниката и войниците на руската армия се намират на руска територия и не заплашват Украйна, заяви заместникът на постоянния представител на Руската федерация в ООН Александър Панкин. Така той отговори на твърденията на представители на украинското правителство, НАТО и ОССЕ, че през последните дни е изпратила подкрепления на бунтовниците в Донбас.

Съветът за сигурност на ООН обсъди тази нощ отново ситуацията в Източна Украйна и изрази опасения от разрастване на нарушенията на примирието в пълномащабен конфликт. Помощник генералният секретар по политическите въпроси Йенс Тойберг-Франдзен предупреди, че при този сценарий броят на вътрешно разселените лица в страната ще нараства в геометрична прогресия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърди информацията, че руски тежковъоръжени колони са навлезли преди дни в Донбас.

Генералният секретар ОССЕ Ламберто Дзаниер подкани върховния представител на Европейския съюз Федерика Могерини да окаже натиск върху руското и украинското правителство за уреждане на конфликта съгласно Минските договорености.

Междувременно стана ясно, че украинските правителствени войски са дали четирима убити и 18 ранени при последните стълкновения с бунтовниците в Източна Украйна. Военните твърдят, че през изминалото денонощие позициите им са били обстрелвани 40 пъти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна