Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прехвърлените чрез цесии влогове в КТБ да не са гарантирани, предвижда законопроектът за промяна в бюджета

Снимка: БГНЕС
Със Законопроекта за актуализиране на Бюджет 2014 правителството предлага влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор, да не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете. Това съобщи министър Владислав Горанов по време на заседанието на Бюджетната комисия в парламента:

С текста казваме, че придобилите вземане от банката нямат право да имат претенции към Фонда. Това е тежък лобизъм в полза на Фонда, който трябва да бъде защитен от това да изплати неоснователно влог на някого, подчерта той в отговор на въпроса дали текстът не е лобистки.

Горанов каза, че с предлаганата промяна не се оспорва действителността на прехвърлителните сделки, а само качеството на вложител на новия титуляр. Не казваме, че този, който е купил вземане, не го притежава. Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление на последно място, каза министърът.


Договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че хората, придобили права върху влогове в банката, все пак ще имат права да търсят покриване на средствата си при продажбата на активите на КТБ, но като последни в списъка.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.