Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем северноевропейски страни се договориха да засилят военното си сътрудничество

Руското министерство на отбраната отхвърли твърдението на холандското военно ведомство, че руски транспортен самолет е нарушил в сряда въздушното пространство на Естония и Литва, съобщи ТАСС.

Осем северноевропейски страни се договориха да засилят военното си сътрудничество в противовес на рязко нарасналата военновъздушна активност на Русия в този район, предаде Ройтерс. Това е резултатът от двудневната среща на военните министри на Норвегия, Швеция, Финландия Дания, Великобритания, Литва, Латвия и Естония в Осло. Участваха също така представители на Германия, Исландия, Холандия и Полша. Те споделиха тревогата си, че само до момента през тази година на натовски изтребители се е наложило да излитат в три пъти повече мисии, отколкото през миналата година, за прихващане на руски бойни самолети над Баренцево и Балтийско море.

Москва редовно нарушава правилата на международната авиация чак до Ирландия и Португалия, каза британският министър на отбраната Майкъл Фалън. Той допълни, че Лондон е предложил да продължи и през следващата година мисията на своите изтребители "Тайфун", които помагат за охрана на въздушното пространство на Балтийско море.

Естонският военен министър Свен Миксер сподели тревогата си от военната агресия срещу Украйна.

Ние се готвим и за такива събития, които, надяваме се, няма да се случат. Готвим се за най-лошото, защото не искаме да допуснем възможността за развитие на кризисни сценарии, каза норвежкият военен министър Ине Марие Ериксен Сьорайде.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени