Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Правителството на Румъния възнамерява да се откаже от плоския данък от 16 % от 2016-а година и да въведе прогресивно данъчно облагане от три стъпки - 15 на сто, 25 процента и 35 на сто, пише ГЪНДУЛ. Изданието цитира документ на финансовото министерство в Букурещ. В документа се предлага още ДДС да остане 24 на сто за всички плащания в брой, но да падне до 20 на сто за тези през банка и на 9 на сто за хлебните и месните продукти и при превеждането на пари за услуги.

Западни издания коментират стремежа на Барак Обама да остави политическо наследство въпреки изборното поражение на демократите.

Освободен от натиска на предстоящи избори, Обама показва мускули в политиката. Последователните ходове относно промените в климата, имиграцията и неутралността на интернет показват желанието на президента на да задейства политики, които могат да оформят неговото политическо наследство. Загубата на контрола в Конгреса бе тежък удар, който ще намали възможностите му да управлява, но според неговите съветници сега Барак Обама може да прокара своя дългосрочен дневен ред, без да бъде ограничаван от краткосрочни притеснения за лидерството на своята партия.

ГАРДИЪН извежда на предно място новината, че Обама ще направи заявка за значителна вноска на Съединените щати във фонд, който подпомага  бедните страни да се справят с климатичните промени. Според изданието през следващите четири години Америка планира да отпусне между два и половина и 5 милиарда долара, а ангажиментът ще бъде обявен на срещата на върха на Г-20 в Брисбейн.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени