Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Мейджър призова Брюксел да подкрепи искането за ограничаване на свободното движение на хора в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Джон Мейджър призова европейските лидери да подкрепят искането на Великобритания да бъде ограничено свободното движение на хора в Европейския съюз.

Мейджър, който бе начело на Обединеното кралство през 90-те години и е смятан за един от най-проевропейски настроените политици в управляващата Консервативна партия, заяви, че иска страната му да остане в Евросъюза. Той обаче каза, че ако Брюксел не вземе под внимание „законните обществени опасения”, свързани с имиграцията, това би тласнало Великобритания да напусне организацията.

В реч в Германия, разпространена от британските медии, Мейджър предупреди, че отказът на ЕС да позволи на Лондон да наложи „прагматични ограничения” върху свободата на движение само ще „разпали недоволство” сред британците и ще подсили аргументите на евроскептиците. „За първи път има сериозна възможност нашият електорат да гласува за напускане на ЕС,” посочи бившият британски премиер.

Неговият наследник Дейвид Камерън обеща, че ще проведе референдум дали Великобритания да излезе от съюза, ако торите отново спечелят парламентарните избори догодина.

В речта си Джон Мейджър добави, че Великобритания има „убедителен” аргумент да ограничи свободата на движение в ЕС, тъй като Островът не може да се справи с такъв голям прилив на имигранти. Размерът на миграцията създава проблеми и за други европейски държави, като предизвиква обществено недоволство и увеличава популярността на расистки и крайно-десни партии, изтъкна политикът.

Речта на Джон Мейджър бе произнесана само дни, след като британската статистика регистрира нов скок в броя на българските и румънските имигранти. От юли до септември на Острова са регистрирани189 хиляди граждани от двете страни – с 30 хиляди повече от предното тримесечие.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна