Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънците гласуват на втори тур на президентските избори

| обновено на 16.11.14 в 17:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Значително по-висока е избирателната активност на балотажа спрямо първия тур на президентските избори в Румъния, отчитат от избирателната комисия. За поста се борят досегашният премиер на страната Виктор Понта и кметът на Сибиу Клаус Йоханис, издигнат от опозиционния Християнлиберален съюз.

Избирателната активност към 13.00 часа е вече над 27%, в сравнение с под 21% на първия тур преди две седмици. Увеличават се опашките пред секциите зад граница. Поради недостатъчния им брой най-вероятно и днес хиляди румънци в чужбина няма да успеят да гласуват. Пред посолството в Париж вече има протестен митинг.

Кандидатът на десницата Клаус Йоханис има шанс да стопи преднината на конкурента си Виктор Понта само при много висока избирателна активност. Приключи гласуването в Нова Зеландия, където Йоханис печели с 94%.

Излязоха и първите сондажи. Според тези на социалдемократите Понта води с 59%, докато данните на конкурентите им сочат преднина на Понта само от 51,5 на сто. Наблюдатели сигнализират за голям брой гласували в допълнителни листи в райони в южна Румъния, които по принцип не са туристически и предупреждават, че е възможно да става въпрос за нарушение.

Урните затварят в 21.00 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна