Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо Клаус Йоханис победи на президентските избори в Румъния

| обновено на 17.11.14 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът Клаус Йоханис печели президентските избори в Румъния, като изпреварва премиера социалдемократ Виктор Понта с около 10 процента. Това показват данните след обработване на 76% от бюлетините. Резултатът е изненадващ защото преди вота проучванията даваха солидна преднина на Понта.

Йоханис се обяви за промяна в политиката на страната: Много е ясно това, което показва вота на хората. Румънците в чужбина трябва да имат право да гласуват. Виновните за това румънците зад граница да не могат да гласуват, трябва да си тръгнат. Политиката в Румъния трябва да се промени.

Виктор Понта призна поражението си, но заяви, че няма да подаде оставка като премиер: Искам да благодаря на всички румънци, които гласуваха. Бих искал да кажа, че хората винаги имат право. Обадих се на господин Йоханис и го поздравих за победата. С колегите ми, докато сме на обществени постове, ще изпълняваме задълженията си към страната.

Коментаторите обясняват резултатите с най-високата избирателна активност от години - 62%. Румънците гласуваха масово в знак на протест срещу опитите на правителството да ограничи вота на техните сънародници в чужбина. Не могат да откраднат колкото можем да гласуваме - това скандираха хората по улиците на цялата страна в седмицата преди вота. Румънците дадоха урок по демокрация на премиера Виктор Понта, който преди първия тур казваше, че ще яде пуканки в очакване на резултата. Така арогантността и използването на държавната машина за лични цели бяха сакционирани, а това е третият поред лидер на социалдемократите след Адриан Нъстасе и Мирча Джоана, който се самоуби политически в кандидатпрезидентската кампания.

Клаус Йоханис встъпва в длъжност официално след Коледа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна