Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изплащането на обезщетенията за болестта "син език"

Министерството на земеделието започва изплащане на обезщетенията на стопаните, които изгубиха животните си заради болестта "син език".

27 хиляди овце са жертва на болестта и на бавната реакция на властите при овладяването му. Освен че не реагира адекватно за ограничаване и справяне със заболяването, администрацията е забавила и обработката на документите на фермерите за компенсиране на загубите, съобщи преди дни земеделският министър Десислава Танева. Според нея всички документи ще бъдат готови днес, а тези, които вече са обработени, са върнати към областните дирекции по безопасност на храните.

Първият транш от компенсациите в размер на 300 хиляди лева е бил преведен още в петък. Общата сума, с която агроведомството разполага преди актуализацията на бюджета за изплащането на обезщетенията, е милион и половина лева. При промените в държавните финанси са заложени още 2 милиона лева за тези цел.

Още тази седмица ще бъде свикан Консултативен съвет по животновъдство, за да се обсъдят мерките за справяне с кризата в сектора, каза още министър Танева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени