Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поддържането на пътищата при зимни условия започва от днес

Снимка: БГНЕС

Зимното поддържане на пътищата влиза в сила от днес. В областните пътни управления и в поддържащите фирми се въвежда 24-часов режим на работа.

Всички снегопочистващи фирми вече са задължени да прилагат правилата за почистване на пътищата при зимна обстановка. За да се съкрати времето за реакция, от фирмите се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания снеговалеж техниката им да е на разположение на определените места, като шофьорите им трябва да са готови за започване на дейностите за обработка. Максималният срок за провеждането на тези дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента за установяване на заледяването на пътищата варира от 2 до 8 часа, в зависимост от нивото на зимно поддържане на пътя. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж отново зависи от нивото на пътя и е от 3 до 10 сантиметра. 


Поддържането на 20-те хиляди километра републикански пътища ще бъде осигурено от над 3 хиляди снегопочистващи машини, снегорини и техника за разпръскване на пясък. В опорните пунктове са доставени над 142 хиляди тона пясък, близо 54 хиляди тона сол и над 3700 тона луга. 

Областите София Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян все още не са напълно готови да започнат дейностите по зимното поддържане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна