Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП поискаха замразяване на пенсионната възраст и за 2015-а година

Снимка: БГНЕС

БСП внесоха в Народното събрание законопроект, който регламентира замразяването на пенсионната възраст и следващата година. С промените в Кодекса за социално осигуряване се предвижда жените да могат и догодина да се пенсионират на  60 години и 8 месеца със стаж 34 години и осем месеца, а мъжете на 63 години и 8 месеца с 37 години и осем месеца стаж. Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова обясни:

Да продължи това замразяване, което ние предложихме в тази година и което през тази година засегна около 15 хиляди души. Второто ни предложение е, ако не ти стигат две години стаж или възраст, да можеш да се пенсионираш с 0, 4 % по-ниска пенсия на месец. Настояваме този законопроект да се гледа бързо, защото ако не се предприеме това до Нова година, от 1-ви януари автоматично и възрастта, и стажът започват да растат с по четири месеца всяка година.

Корнелия Нинова подчерта, че дефицитът в НОИ може да бъде компенсиран с по-висока събираемост на осигурителните вноски и с повече работни места, което означава повече работещи, които да внасят вноски.

Управляващите от ГЕРБ обаче са скептични относно замразяването на пенсионната възраст. Менда Стоянова от ГЕРБ обясни защо няма да го подкрепят:

Няма да го подкрепим, защото това не е цялостно решение, отново е решение на парче. БСП в мандата, в който бяха на власт, направиха много решения на парче, които пробиха дупки в различни системи. В програмната декларация, която имаме подписана с партньорите, също е записано, че трябва да има пенсионна реформа. Един от елементите й е именно повишаване на възрастта за пенсия. Разбира се, там има една добавка, че това трябва да стане съобразно реалните икономически и демографски условия, като господин Калфин пое ангажимента, че ще предложи трайно решение на проблема напред, но то при всички случаи ще премине през увеличаване на възрастта за пенсията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна