Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешка област има 25 потенциално опасни язовира

В Ловешка област има 25 потенциално опасни язовира. Това е установила комисия, назначена от областния управител Милко Недялков. Констатирани са редица нарушения и неизпълнени предписания от проверка, направена в началото на годината.  Кметовете и ръководствата на съответните институции са уведомени за предприемане на незабавни мерки за подобряване на състоянието на водоемите в региона, за да се предотвратят опасностите за населението.

Комисията е издала протоколи, с които задължава собствениците до 12-и декември тази година да отстранят нередностите. Незабавно трябва да се направи техническа експертиза на шестте най-опасни язовири. В предаварийно състояние са язовирите "Добродан", "Малка Желязна", "Пазар дере", "Черешов дол", "Прелом" и "Полето". До отстраняване на неизправностите те трябва да се поддържат на кота "мъртъв обем".

Проверката е установила и опасни участъци по поречията на реките Осъм и Вит. В местността "Камен рид" коритото на река Осъм е затлачено от наноси и растителност и е необходимо да бъде почистено. Разрушени са и дигите на реката край селата Деветаки и Йоглав. Разрушени диги има и по поречието на река Вит край селата Дерманци и Торос. Проблемни са и отводнителните дерета от язовир "Малка Желязна" към река Каленик, от язовир "Витина лъка" към река Леснова, Крушунското дере и отводнителния канал в община Летница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна